Engagemang
5 tips för ökad motivation på jobbet för personal och ledare
För att ge en mer praktisk tillämpning finner du här fem tips som kan öka motivationen på jobbet, tipsen passar både den enskilde medarbetaren och ledare. Om du önskar mer hjälp tillhandahåller Workly ett systemstöd för ökad motivation och engagemang.
5 tips för ökad motivation
Uppmuntra varandra
Det här är en enkel åtgärd som alla kan göra. Teorin kommer från behovet av att känna samhörighet, vilket vi i praktiken kan förstärka genom att ge varandra en ryggdunk. När en kollega gör något bra, se till att ge hen en uppmuntrande kommentar eller varför inte en high five. Om något inte gick som planerat för en annan medarbetare, se till att uppmuntra hen till att försöka igen eller ge stöd, beroende på situation. Nästa gång kanske det är du som behöver uppmuntras – se till att vara där för varandra.
Utveckla företagets kompetens
Kanske låter som en självklarhet då företag vill ha kompetent personal. Men det här tipset handlar mer om att bygga självförtroende till uppgiften hos medarbetarna, mer än att starta ett helt utbildningsprogram. Det skulle också kunna vara bra, men det kräver mer resurser. Ett annat alternativ är att bjuda in en föreläsare till företaget i ett speciellt ämne ni behöver kunskap inom. Sätt av en utbildningstimme i veckan för att lära något nytt, exempelvis via en självstudiekurs eller via en bok. Nätverka med andra inom din yrkesroll, det kan vara via etablerade organisationer som skapar nätverksträffar eller så kan du på eget initiativ göra ett studiebesök hos ett företag för att se hur de arbetar. Som ledare är det viktigt att stödja insatser där medarbetare vill höja sin kompetens, att personalen vill bli bättre på något är oerhört positivt och ska uppmuntras!
Visa tillit
En viktig del av att skapa motivation handlar om autonomin hos medarbetaren. Det måste finnas en känsla av självstyre och att chefer samt medarbetare litar på varandra. Vårt tips är att undvika att detaljstyra och peta i detaljer. Speciellt för chefer, i de fall medarbetaren har fått en uppgift tilldelad låt hen få slutföra den. Ge i stället feedback men låt besluten vara hos medarbetaren. Samma sak gäller för medarbetare, gå aldrig in och utför någon annans arbete utan en gemensam förståelse. Erbjud stöd till varandra och feedback men ta aldrig över någon annans arbete. Det kommer bara sänka självkänslan hos den drabbade.
Experimentera och våga misslyckas
Den här punkten främjar både behovet av autonomin och kompetens. Det handlar helt enkelt om att skapa en företagskultur där det är okej att testa nya saker och våga att misslyckas. På arbetsplatser som tillåter misslyckanden är det lättare att våga testa nytt och utvecklas när det inte fungerade. Ett misslyckande kan vara mer stärkande och motiverande än en vinst, så länge teamet fokuserar på att uppmuntra och stärka varandra. Som ledare, låt dina medarbetare misslyckas och låt dom lära sig från det. Delegera gärna uppgifter som ligger utanför bekvämlighetszonen hos medarbetaren, tänk vad upplyftande det kommer bli när de klarar av uppgiften! Som medarbetare, våga testa något nytt, utmana dig själv även om det finns risk för ett misslyckande. Ditt team kommer finnas som stöttning för dig och du kanske lär dig något nytt och spännande.
Ta hand om hjärnan!
Kanske det viktigaste rådet av alla men som lätt glöms bort. För många yrken är hjärnan vårt allra viktigaste arbetsverktyg och för att hjärnan ska fungera som bäst behöver den som alla kroppsliga funktioner: vila. Om hjärnan är trött spelar det inte någon större roll hur motiverade vi är inför en uppgift. Det är helt enkelt svårt att vara kognitivt engagerad under en längre tid. Försök skapa en hållbar arbetssituation med balans i livet. Det här gäller speciellt när många arbetar hemifrån och arbetsliv och hemmaliv går ihop.
Ha fasta rutiner för hur din arbetsdag ser ut och vart den slutar och se till att vila hjärnan när du är ledig. Sov ordentligt och ät en bra frukost innan du tar dig ann dagens arbetsuppgifter. Som ledare kan det vara svårt att påverka hur de anställa sover så klart, det som dock kan göras är att vara lyhörd för de behov medarbetarna har för att få balans i livet mellan arbete och hem.
Vill du se mer? Kontakta oss för en demo
Mer information
Workly och Villa Lidköping BK går samman i ett partnerskap
Upptäck samarbetet mellan Villa Lidköping BK och Workly! Med smarta pulsmätningar och AI-drivna handlingsplaner stärker vi både laget och organisationen.
Workly teamar upp med Sandvikens IF
Upptäck hur Workly och Sandvikens IF samarbetar för att förbättra arbetsmiljön med innovativa puls- och medarbetarundersökningar, samt följer OSA-krav för en trygg och hållbar arbetsplats.
SAIK Bandy och Workly ingår partnerskap
Workly, är stolta över att meddela sitt nya partnerskap med SAIK Bandy. Samarbetet syftar till att stärka båda parter.