Lönsamhet

Sjunker produktiviteten hos personalen?

Enligt siffror från Bureau of Labor Statistics i USA har produktiviteten bland medarbetare sjunkit drastiskt. Måttet på hur mycket en medarbetare kan producera i varor och tjänster under en timme har haft den skarpaste nedgången sedan 1947 enligt mätningarna. Frågan som företag ställer sig är: varför?

Att hitta ett korrekt svar på frågan kan vara en utmaning. Speciellt då produktiviteten ökade till nivåer som inte setts på decennier när pandemin tvingade företag till distansarbete. Vissa ekonomer antydde till och med att pandemin kan utlösa en ökad tillväxt. Nu ser vi ett omvänt mönster i USA, där produktiviteten ser ut att sjunka.

Även de stora teknikbolagen har uttryckt ökad oro till produktiviteten, Googles vd Sundar Pichai och Metas Mark Zuckerberg har öppet uppmanat sina anställda att göra mer för att öka produktiviteten. Enligt Kathy Kacher, grundare av Career/Life Alliance Services, som ger rådgivning till företagsledare, menar att trycket på ledare generellt har ökat efter pandemin för att återgå till ett normalläge. Resultatet är att ledare vill förbättra prestationerna för sin personal.
”Ledarna ser inte vad de vill, och de börjar bli oroliga,” sa Kacher.

Varför sjunker produktiviteten?

Ekonomen och före detta finansministern i USA Lawrence H. Summers säger ”Ingen vet eller kommer att veta vad som orsakar nedgången i produktivitet under en tid.“Men det kan ha något att göra med det faktum att många anställda ”jobbade ohållbart hårt” under 2020 och 2021”, sa Summers. Vilket också ökat utbrändheten bland personal, jämfört med 2019.

En annan teori till varför produktiviteten har sjunkit är att den är kopplad till den snäva arbetsmarknaden som råder just nu. I brist på arbetskraft har personalen fått mer inflytande, vissa valde att byta jobb i och med the “The great resignation, där anställda allt mer byter jobb. Makten har mer skiftat till medarbetarna då det helt enkelt är svårare att hitta arbetskraft i dag. Med andra ord är det också svårare att ersätta personal om de ej utför sina jobb. Sinem Buber, ledande ekonom på ZipRecruiter, menar att företag allt mer förlorar sina högpresterare till förmån till jobb med högre lön och flexibilitet. Att ersätta högpresterande personal är svårt, det tar stora resurser från företaget.

En annan mer lättsam teori är att arbetskraften är i en naturlig produktionscykel och just nu är vi i en svacka. Årets nedgång kommer efter ett starkt 2021 där produktiviteten var upp 4,3 % första kvartalet. Vilket är starka siffror som kan förklaras med ett uppsving från pandemins stagnering. Det vi ser just nu kan vara i en naturlig fluktuation helt enkelt.

Problem för ökad produktivitet

Samtidigt finns det ett flertal problem som kan hindra tillväxten av produktiviteten. Exempelvis arbetskraftens högre inflytande, där dynamiken mellan företaget och personalen har skiftat, fortsatta problem i leveranskedjorna, och inte minst kriget i Ukraina. Dessa faktorer kan spä på den minskade produktivitetstakten ytterligare. Gerald Cohen, chefsekonom vid Kenan Institute of Private Enterprise lägger till den öppna frågan om hur distansarbete påverkar arbetarnas produktivitet. Cohen säger, ”Det är mycket produktivitet som kommer från människor som interagerar med varandra, inte bara i ett formellt möte utan i korridoren, runt kaffemaskinen. Det är extremt svårt att mäta, men det är en väldigt viktig faktor.”

Hur ser det ut i andra länder?

Om vi lyfter blicken från USA ser vi att andra nationer så som Frankrike, Tyskland och Kanada också ser ett produktionstapp enligt Klaas de Vries, seniorekonom vid Konferensstyrelsen. Han menar att världen är på väg tillbaka till produktionsnivåer från före pandemin. Dock finns en risk att nivån sjunker ytterligare med en eventuell lågkonjunktur 2023, vilket många ekonomer tror. I vanliga fall kan en lågkonjunktur ha en rensande effekt på produktivitetsnivån menar de Vries. Företag kan nu vara tveksamma till att ta till massuppsägningar och hellre behålla personal som presterar sämre. Av den enkla anledningen att det är svårt att ersätta personal just nu. Det här kan istället leda till att produktiviteten bromsas ytterligare i lågkonjunkturen.

Vi får nog vänta på det rätta svaret till varför produktiviteten tycks minska under 2022, det som vi ser just nu är att trenden verkar gälla fler länder än bara USA. Gissningsvis kan vi anta att även Sverige kommer drabbas av en minskad produktivitet hos personalen.

Vill du öka produktiviteten hos personalen?

En person och ett lås.

In accordance with the current EU data protection laws, please take a minute to reviwe the term & conditions for using our services. Our terms describe how we use data and the options available to you.