eNPS
Hur mäter man eNPS på bästa sätt?
I sin ensamhet synliggör eNPS endast organisationens attraktionskraft vilket tyvärr inte säger så mycket om era styrkor eller utmaningar. Att därför enbart förlita sig på ett eNPS värde för att utveckla organisationen är inte tillräckligt, använt på fel sätt kan det istället vara kontraproduktivt. Ett annat sätt att mäta eNPS (som vi förespråkar) är att sätta det i relation till andra nyckeltal som engagemang på arbetsplatsen. På så sätt kan man hitta vad som faktiskt påverkar eNPS värdet och utveckla organisationen efter den vetskapen. Vad är det som skapar engagemang? Vad är det som bygger meningsfullt arbete? Vad skapar arbetsglädje?
Den plattform ni väljer för att mäta eNPS behöver med andra ord stöd för att mäta flera nyckeltal i korrelation till varandra för att kunna besvara frågan “vad” viket i sin tur kommer öka eNPS värdet. Att enbart veta att något är bra eller dåligt räcker tyvärr inte.
5 tips för att få bäst effekt vid eNPS mätning
Ställ andra frågor och diskutera
eNPS är ett enkelt värde som utan följdfrågor är svårt att analysera. En lösning är att ställa fler frågor för att få svar på mer specifikt vad som kan förbättras och utvecklas. På så sätt kan du som arbetsgivare faktiskt utföra de åtgärder som behövs för att öka din eNPS. Här är vetskap A och O, lyssna på dina medarbetare och bjud in till diskussion.
Mät eNPS löpande
Löpande mätningar ger ett mer tillförlitligt resultat över tid. Mätningar alltför ofta stör de som svarar – mätningar mer sällan ger ett mindre tillförlitligt resultat. Här finns inte något rätt och fel, varje organisation måste hitta en formeln som passar just dom. Vår rekommendation är dock att man mäter oftare än enbart 1 gång per år. I Workly använder vi oss exempelvis av intervallerna 2, 4 eller 6 veckor mellan mätningar.
Utför faktiska åtgärder
Att samla in diverse mätvärden är förhållandevis lätt nu för tiden. Det finns mängder av verktyg på marknaden som gör detta bra men få verktyg ger stöd till att faktiskt utföra nödvändiga förändringar för att skapa en bättre arbetsplats (hint hint Workly har självklart denna funktionalitet.) Oavsett om du använder ett verktyg som Workly till hjälp eller inte, är det viktigt att faktiska åtgärder utförs. Annars är nyttan av mätningarna förlorad och mätningen kan ha en negativ effekt inverkan på medarbetarna då de ser att ingen förbättring sker trots mätningarna.
Benchmarka inte för mycket
Det är lätt hänt att man tittar och jämför sin organisation med andra och benchmarkar allt för mycket. Det är inte syftet med eNPS, företag och branscher är strukturerade på olika sätt, vilket gör att jämförelsen kan bli skev. Det viktigaste med eNPS är att få en snabb överblick över att allt går åt rätt eller fel håll. Fokusera på er utvecklingen istället för andras för bäst resultat.
Be era ambassadörer om hjälp
På grund av anonymitet ska det inte vara möjligt att veta hur dina medarbetare svarar och då är det svårt att veta vilka som är ambassadörer. Men om du ber dina medarbetare om hjälp är det ofta ambassadörerna som ställer upp först. Dra nytta av det och bjud in ambassadörerna till att hjälpa till, många kommer gladeligen göra det. Exempelvis kan det handla om att sprida budskap i sociala medier, delta i aktiviteter och kurser för att förbättra arbetsplatsen. Använd dom i ert employer branding-arbete och låt dom vara gruppen som representerar företaget.
Vill du se mer? Kontakta oss för en demo
Mer information
SAIK Bandy och Workly ingår partnerskap
Workly, är stolta över att meddela sitt nya partnerskap med SAIK Bandy. Samarbetet syftar till att stärka båda parter.
SAM och OSA – hur hänger de ihop?
Utforska sambandet mellan Systematiskt Arbetsmiljöarbete (SAM) och Organisatorisk och Social Arbetsmiljö (OSA) på Workly Group.
Guide: Vad är OSA – Organisatorisk och social arbetsmiljö?
Utforska vår guide om Organisatorisk och Social Arbetsmiljö (OSA) och förstå dess betydelse för din arbetsplats.