Medarbetarundersökning
Medarbetarundersökningen och arbetet efter
Resultatet av undersökningen är klart – nu börjar det viktiga arbetet för att öka engagemanget hos medarbetarna.
Arbetet efter undersökningen kan se lite olika ut beroende på vilket sätt du gjort undersökningen. Om du har gjort en traditionell medarbetarundersökning måste du först hantera resultatet och sen skapa åtgärder, annars riskeras nyttan av undersökningen gå förlorad. Ofta är det här ett mödosamt men värdefullt arbete.
Alternativt så har din organisation Workly aktiverat och då sker detta arbete kontinuerligt hela tiden, både hantering av resultatet och åtgärder för förbättringsarbetet. Det är istället medarbetarna i organisationen som skapar förbättringar tillsammans. Workly handahåller verktygen för att automatisera hela flödet.
Den traditionella medarbetarundersökningen
Nedan följer våra rekommendationer för hur du kan arbeta för att få mest nytta av resultatet som kommit fram i en traditionell medarbetarundersökning utifrån ett perspektiv där hela organisationen deltagit i undersökningen.
Det som måste göras först är att identifiera de områden i undersökningen som kommer att ge mest nytta för att öka engagemanget i företaget/organisationen. När du studerat undersökningsresultatet i stort och konstaterat inom vilka avdelningar stora avvikelser finns är det dags att kontakta företagsledningen för att göra en första presentation av resultatet.
Företagsledningen
- Presentera de huvudsakliga problem som finns i organisationen baserat på undersökningen och få accept på att dessa måste åtgärdas.
- Visa de områden som försämrats jämfört med tidigare undersökningar.
- Diskutera de områden som förbättrats i jämförelse med tidigare år.
- Gå igenom vilka avdelningar som har de största avvikelserna jämfört med resultatet för hela organisationen.
- Enas om vilka som får ansvaret för att åtgärda problempunkterna och när det ska vara klart.
- Protokollför vad ni kommit överens om, vilka som är ansvariga för respektive punkter och tidsplanen för alla aktiviteter.
- Enas om ett nytt möte där de ansvariga ska presentera lösningen på åtgärdspunkterna.
HR-chef och dennes ledningsteam
Avdelningschefer
- Slå fast att lösningarna som presenteras på problemen är rätt strategi eller hitta andra lösningar på problemen.
- Enas om vem som är ansvarig för åtgärdsplanerna på respektive problemområde.
- Enas om hur det ska presenteras för personalen, gärna med info från VD.
- Protokollför mötet.
Anställda
Det är några saker som är mycket viktiga för de anställda:
- Anonymitet. De ska känna sig trygga med att deras svar är anonyma. Var noga med att de som presenterar resultatet för de anställda påtalar att undersökningen är helt anonym.
- De ska få resultatet av hela undersökningen presenterat för sig med jämförelse på den grupp de tillhör och mot hela organisationen.
- De ska få information om de åtgärdsplaner som beslutats och känna att implementeringen av åtgärdsplanen är på gång – fokusera därför på ett fåtal punkter som får effekt när de implementeras.
Testa ett annat sätt med Workly
Alternativt, som påpekats tidigare använder er organisation Workly. I detta fall sker ovan angivna steg smidigare i ett system. Workly ger er istället verktygen för att tillsammans hitta och lösa problemen. En administratör kan fortfarande ta fram likvärdiga resultat som för en medarbetarundersökning för exempelvis en ledningsgrupp.
Kontakta oss så visar vi hur det funkar
Mer information
SAIK Bandy och Workly ingår partnerskap
Workly, är stolta över att meddela sitt nya partnerskap med SAIK Bandy. Samarbetet syftar till att stärka båda parter.
SAM och OSA – hur hänger de ihop?
Utforska sambandet mellan Systematiskt Arbetsmiljöarbete (SAM) och Organisatorisk och Social Arbetsmiljö (OSA) på Workly Group.
Guide: Vad är OSA – Organisatorisk och social arbetsmiljö?
Utforska vår guide om Organisatorisk och Social Arbetsmiljö (OSA) och förstå dess betydelse för din arbetsplats.