Stress
Motverka stress på jobbet
Orsaker till stress på arbetsplatsen
Orsakerna till varför man upplever negativ stress på arbetsplatsen är högst individuella, vi hanterar stressiga situationer olika och blir olika mycket stressade. För vissa kan privatlivet vara mer stressande än jobbet beroende på hur livssituationen ser ut. Det man kan säga generellt är att stress under en längre tid utan återhämtning till slut blir negativ.
Vanliga orsaker till stress symtom är för hög arbetsbelastning och att det sociala samspelet fungerar dåligt. Att befinna sig utanför den sociala strukturen på en arbetsplats kan vara oerhört stressande fastän arbetsuppgifterna är hanterbara. Andra orsaker kan vara ovetskap eller en otydligt uppgift, exempelvis kan det vara stressande att inte veta hur man ska tackla ett problem. Här kan omgivningen och ledare ha en stöttande roll som minskar stressen. I de fall stödet saknas kan det istället ha motsatt effekt och öka stressen. Exempelvis när medarbetaren har för dålig kunskap i förhållande till kravbilden från en chef.
Förändringar som återkommer ofta kan skapa en stressig atmosfär och för lite inflytande över en situation likaså. Exempelvis avsaknaden av hur arbetsuppgifter ska slutföras kan påverka stressen negativt. Det är också vanligt att personer utsätts för flera stressrelaterade händelser innan det leder till besvär. Det kan innebära komplexa strukturer av stressfulla händelser där privatlivet påverkar arbetslivet och vice versa, en balans i livet är därför viktig. Privatliv och arbetsliv påverkar varandra i högsta grad.
5 tips på för att motverka stress
Avgränsa arbetslivet med fritiden
Det här tipset är kanske extra aktuellt nu efter pandemitider då fler har arbetet hemifrån. Kry har listat några praktisk råd för hur du arbetar hemifrån här. Exempelvis är det bra att avgränsa utrymmen till en dedikerad aktivitet. Det vill säga sitt inte i soffan och arbeta på laptopen samt svara inte på mejl i sängen innan du lägger dig. Våra hjärnor associerar aktiviteter vi gör med den plats vi befinner oss på. Om personer utför arbeten i utrymmen vi vanligtvis använder för vila finns en risk för sämre återhämtning.
Sätt gränser och våga säg nej
I princip handlar det här tipset om att inte ta åt sig för mycket arbete, sätt en gräns för vad du känner att du klarar av och var tydlig i kommunikationen till andra. Det vill säga våga säg nej när arbetsbelastningen blir för stor. Här har ledare ett stort ansvar att lyssna på medarbetare och inte tillföra ytterligare belastningar. Ett knep för att avgränsa sitt arbete är att sätta upp mindre delmål som är lättare att checka av jämförelsevis med en större uppgift.
Delta i sociala interaktioner
Ta en stund och prata med kollegor. Sociala interaktioner och stöd från kollegor är en viktig del för att motverka stress. Att visa förståelse för en kollegas arbetssituation är en gest som bygger samhörighet för båda parter. Ett enkelt tips är att fråga hur någon mår och hur deras arbetsbelastning ser ut. Det visar att du bryr dig och kan betyda mycket för medarbetaren.
Skapa förutsättningar för vila och återhämtning
Som vi tidigare har påpekat är en måttlig nivå av stress bra, men även den kan till slut bli negativ om medarbetaren i fråga över tid inte tillåts att återhämta sig ordentligt. Se till att få återhämtning mellan stressfulla perioder. Hur återhämtningen sker är helt beroende av individen och hur stor belastningen var. En del kan få tillräcklig vila privat medans andra kanske måste utföra mindre stressfyllda uppgifter under en tid.
Ta hjälp för att hantera stressen
Ibland kan de stressfulla momenten ta överhand och helt enkelt bli för mycket. Om en medarbetare visar tecken på kontinuerlig stress kan hen behöva hjälp och stöd. Ett första steg är att tala med sin chef som ansvarar för medarbetaren arbetsmiljö. Förhoppningsvis kan situationen lösas med stöd från chef och kollegor. Om problemen kvarstår behövs mer hjälp från andra organisationer, exempelvis från hälsovården.
Vill du se mer? Kontakta oss för en demo
Mer information
Workly och Villa Lidköping BK går samman i ett partnerskap
Upptäck samarbetet mellan Villa Lidköping BK och Workly! Med smarta pulsmätningar och AI-drivna handlingsplaner stärker vi både laget och organisationen.
Workly teamar upp med Sandvikens IF
Upptäck hur Workly och Sandvikens IF samarbetar för att förbättra arbetsmiljön med innovativa puls- och medarbetarundersökningar, samt följer OSA-krav för en trygg och hållbar arbetsplats.
SAIK Bandy och Workly ingår partnerskap
Workly, är stolta över att meddela sitt nya partnerskap med SAIK Bandy. Samarbetet syftar till att stärka båda parter.