Ledarskap
Skapa bättre målstyrning för personalen
Fallgropar inom målstyrning
Mål som är dåligt satta kan enkelt bli produkter för hyllan. Det vill vi så klart inte. Här listar vi några fallgropar som är bra att undvika när mål ska skapas.
Chefen sätter målen själv
I de fall chefen sätter mål utan personalens eller den enskilde medarbetarens inblandning finns den en stor risk att engagemangsnivån blir lidande. Medarbetaren kanske inte identifierar sig med målet och motivationen blir lidande. I värsta fall känner sig medarbetaren överkörd vilket är en dålig känsla som kan ge målet ett kontraproduktivt resultat.
Negativa mål
Det vill säga mål som har en negativ formulering, exempelvis “sluta med att få kundklagomål” eller “sluta att skapa konflikter”. I dessa fall är det bättre att utgå från en positiv formulering där slutmålet ger samma resultat. Om medarbetaren känner sig emotionellt belastad av målet kommer målet kännas jobbigare.
Omöjliga eller svåra mål
Om målet är alltför ambitiöst kan medarbetaren tappa motivation på grund av den upplevda hopplösheten att nå dit. Undvik mål som är omöjliga att nå eller mycket svåra att uppnå.
Tips för att skapa en bättre målstyrning
Att skapa en effektiv målstyrning som fungerar i alla lägen kan vara svårt utan tydliga processer för hur dom skapas. Här har vi samlat våra tips på hur du lyckas med din målstyrning.
Sätt målen tillsammans
En av dom viktigare punkterna att ta till sig är: bjud in alla medarbetare till arbetet att skapa målsättningarna,. På så sätt kan mål skapas som speglar den personliga drivkraften hos medarbetaren. Försök att integrera individens mål med verksamheten och teamets mål för bäst resultat. Som chef kan du hjälpa medarbetaren att formulera målet och sätta realistiska avgränsningar men målen i sig ska komma från medarbetaren.
Sätt mål genom hela organisationen
Se till att de satta målen stödjer varandra och sätts på samma sätt genom hela organisationen. Det vill säga använd samma processer för att skapa målen oavsett för vilken del i verksamheten de skapas. Medarbetarens, teamets och verksamhetens mål fungerar bäst tillsammans. Det är därför viktigt att målstyrningen skapas efter en gemensam process som hela företaget använder och förstår.
Sätt upp delmål
Speciellt större mål kan må bra av att styckas upp i mindre delmål. På så sätts skapas en känsla av ständig progression mot slutmålet. Se till att fira även små milstolpar och vinster. Stanna upp och bekräfta medarbetarnas bedrifter för att skapa både glädje och ökat engagemang till nästa mål. Det kan vara svårt att hitta rätt ambitionsnivå från början, att därför ta ett steg tillbaka för utvärdering och revidera målen är aldrig fel.
Omsätt målen till handling
Det här gäller både personliga mål och mål som genomsyras i hela verksamheten. Utan någon handling kommer inte mycket att hända, se till att praktiskt omsätta vägen till måluppfyllelse till åtgärder som faktiskt genomförs. I annat fall kommer era mål stanna på hyllan utan att ha någon effekt. Ett sätt att förverkliga målen är att skapa en handlingsplan för hur målen ska uppfyllas..
Mät och följ upp målen
Ett mål som inte utvärderas gör inte mycket nytta. Utan vetskap om resultatet blir det svårt att veta hur det gick. Avgränsa måluppfyllelsen tydligt så alla förstår när målet är uppnått och följ kontinuerligt upp resultatet löpande under vägen dit. Det kan vara via samtal eller att titta på siffror som stödjer resultatet. Det beror lite på hur målformulering ser ut, det viktiga är att ni på något sätt följer upp målet och inte låter det rinna ut i sanden.
Vill du se mer? Kontakta oss för en demo
Mer information
SAIK Bandy och Workly ingår partnerskap
Workly, är stolta över att meddela sitt nya partnerskap med SAIK Bandy. Samarbetet syftar till att stärka båda parter.
SAM och OSA – hur hänger de ihop?
Utforska sambandet mellan Systematiskt Arbetsmiljöarbete (SAM) och Organisatorisk och Social Arbetsmiljö (OSA) på Workly Group.
Guide: Vad är OSA – Organisatorisk och social arbetsmiljö?
Utforska vår guide om Organisatorisk och Social Arbetsmiljö (OSA) och förstå dess betydelse för din arbetsplats.