Medarbetare på ett kontor som diskuterar Gallups senaste rapport från 2025

Enligt Gallups State of the Global Workplace 2025: Svenskar mer nöjda på jobbet – men vissa orosmoln finns

En ny global undersökning från Gallup, ”State of the Global Workplace 2025”, visar att svenska anställda trivs bättre än genomsnittet globalt. Rapporten, som analyserar medarbetares engagemang, livskvalitet och arbetsmarknadens attraktivitet, placerar Sverige klart över globala och europeiska snitt.

Vad innehåller artikeln?

Engagemanget ökar

I Sverige uppger 24 % av de anställda att de är engagerade på jobbet, jämfört med det europeiska genomsnittet på bara 13 % och det globala genomsnittet på 21 %. Vilket också är en ökning med 2 % från föregående mätning, heja Sverige! Dessutom anser hela 69 % av svenskarna att de “blomstrar” i livet, en siffra som är mer än dubbelt så hög som det globala snittet på 33 %. Trots detta visar rapporten att svenskarnas upplevda livskvalitet har minskat med 2 procentenheter jämfört med föregående mätning. Vilket med svenska mått är mer oroande.

Vi trivs på jobbet

Svenskarna är också mer optimistiska om arbetsmarknaden, där 69 % tycker att det är en bra tid att hitta jobb, långt över det globala snittet på 51 %. Trots detta är endast en tredjedel av svenskarna (33 %) aktiva eller öppna för att byta jobb, jämfört med hälften (50 %) globalt.

Mindre stressade

När det gäller stress och ensamhet ligger Sverige också bättre till. Endast 34 % av svenskarna rapporterar daglig stress, en siffra som har sjunkit med hela 3 % från föregående mätning. Det är något lägre än Europas snitt på 38 %, och långt under globala nivåer. Daglig ensamhet är ännu lägre med endast 9 %, jämfört med det globala snittet på 22 %.

Rapporten visar

Gallups rapport understryker vikten av att fortsätta stärka arbetsplatskulturen och sociala nätverk för att behålla dessa positiva resultat. Även om Sveriges resultat generellt sett är starka, visar den något minskade livskvaliteten att det finns områden där förbättringar kan behövas. Att säkerställa fortsatt attraktiva arbetsförhållanden och goda utvecklingsmöjligheter är avgörande för att bibehålla det positiva arbetsklimat som Sverige är känt för.

Möjliga orsaker till minskad livskvalitet

Den minskade livskvaliteten på 2 procentenheter kan bero på flera faktorer, såsom ökade levnadskostnader (hög inflation), ekonomisk oro och bostadsmarknadens svårigheter. Dessutom kan efterverkningar av pandemin, ökande arbetsrelaterad press, samt psykisk ohälsa bidra till den negativa trenden. Att exakt understyka en orsak kan vara svårt, det är istället viktigt att komma ihåg att arbetsgivare kontnuerligt bör arbeta med dessa frågor.

Vad svenska arbetsgivare kan göra för att förbättra resultaten

För att ytterligare öka andelen medarbetare som upplever att de “blomstrar”, bör arbetsgivare fokusera på att främja en stödjande arbetsmiljö, erbjuda tydliga utvecklingsmöjligheter och stärka medarbetarnas sociala nätverk på arbetsplatsen. Regelbundna samtal om välmående och tillgång till mental hälsovård kan ytterligare bidra till att förbättra livskvaliteten och stärka medarbetarnas engagemang. Se till att “work-life balance” fungerar för alla anställda, som alla har olika förutsättningar.

Tips: Ta hjälp av ett HR-system som Workly för att koninuerligt arbeta med att skapa en bättre arbetsplats.

Kontakta oss för mer information

En person och ett lås.

In accordance with the current EU data protection laws, please take a minute to reviwe the term & conditions for using our services. Our terms describe how we use data and the options available to you.