Medarbetarundersökning
Vanliga fallgropar med medarbetarundersökningar
6 vanliga fallgropar med den traditionella medarbetarundersökningen:
Inget händer efter undersökningen
En medarbetarundersökningen är i sin enkelhet en konversation om vad medarbetarna anser om en uppsättning frågeställningar. Som alla konversationer krävs det minst två som deltar annars är det mest någon som pratar med sig själv. Samma principer gäller för en medarbetarundersökning. Om de som svarar på medarbetarundersökningen inte får någon feedback kommer resultatet på sikt bli att viljan att svara blir lägre, svarsfrekvensen går ner och engagemanget sjunker.
Undersökningen har för många frågor
Att fylla upp undersökningen med alldeles för många frågor är tyvärr ett vanligt misstag, vilket sällan är bra av två anledningar. För det första kommer de som svarar att tröttna, vilket betyder att respondenterna kanske avbryter undersökningen eller inte svarar helt genomtänkt. För det andra kan undersökningen att bli svår att agera på, med väldigt många olika fokuspunkter kan det bli svårt att hitta vilka actions som faktiskt kan göra skillnad och förbättra arbetsplatsen. Kom ihåg att det alltid är någon som ska hantera och bearbeta datan från medarbetarundersökning.
Fel frågor ställs
Dels kan frågor ställas som inte är relevanta och dels kan frågor ställas på fel sätt. Hur en fråga är formulerad kan ge två helt olika svar. Rätt frågor innebär att man ställer frågor som stödjer syftet med undersökningen från början. Om frågorna upplevs för positiva eller för negativa kan respondenten provoceras att svara på ett visst sätt.
Feedback samlas in för sällan
Att enbart göra en koll hur organisationen mår en gång om året är generellt för sällan. Det ger en snapshot av läget just där och då, men resten av året saknas. För att få en mer träffsäker bild bör mätningarna spridas ut mer över hela året. En annan viktig aspekt är tidsintervallen, det finns en risk att problem upptäcks för sent och missnöjda medarbetare kanske redan har börjat söka sig till andra arbetsgivare.
Medarbetarundersökningen kräver interna resurser
Att skapa en medarbetarundersökning, samla in svar, analysera resultatet och dela med sig av resultatet och sen göra någon form av handlingsplan är tidskrävande och kräver interna resurser. Både tid, tålamod och energi måste allokeras till uppgiften annars är undersökningen i sig bortkastad. Det är lätt hänt att bearbetningen av resultatet prioriteras ner på grund av att det är tidskrävande och då kanske man istället ska fråga sig om en medarbetarundersökning verkligen är den bästa lösningen.
En medarbetarundersökning löser inga problem
Det är i svårt att se mönster, trender och identifiera de underliggande problemen från resultatet av en medarbetarundersökning då den insamlade datan endast kommer från en enda tidpunkt. Att faktiskt se vad som måste förbättras, följa upp och se om aktiviteten gav effekt blir då omöjligt. Det enda medarbetarundersökningen kan göra är att tala om att det finns problem, hur dessa ska hanteras lämnas olöst.
Vill du se mer? Kontakta oss för en demo
Mer information
SAIK Bandy och Workly ingår partnerskap
Workly, är stolta över att meddela sitt nya partnerskap med SAIK Bandy. Samarbetet syftar till att stärka båda parter.
SAM och OSA – hur hänger de ihop?
Utforska sambandet mellan Systematiskt Arbetsmiljöarbete (SAM) och Organisatorisk och Social Arbetsmiljö (OSA) på Workly Group.
Guide: Vad är OSA – Organisatorisk och social arbetsmiljö?
Utforska vår guide om Organisatorisk och Social Arbetsmiljö (OSA) och förstå dess betydelse för din arbetsplats.