Viktiga HR-frågor att prioritera
Personalens medarbetarupplevelse har den senaste tiden blivit en allt mer viktig funktion hos många företag och mer resurser satsas på att ge medarbetare en bättre upplevelse på arbetet – exempelvis genom att satsa på viktiga HR-frågor. Ofta hamnar förbättringsarbetet i knä på företagets HR-avdelning som har en viktig funktion för att skapa en bättre medarbetarupplevelse. Utan engagerade och glada medarbetare är det svårt att få ett företag att växa. Att optimera olika HR-processor blir därför direkt knutet till affärsresultatet och bör prioriteras. Viktiga HR-frågor är helt enkelt viktiga.
5 viktiga HR-frågor att arbeta med
Här listar vi viktiga HR-funktioner som bör prioriteras för att bygga en bättre medarbetarupplevelse.
Rekrytering och onboarding av personal
De flesta företag har en utarbetat process för rekryteringar där HR ofta tar stort ansvar. Att rekryteringar blir rätt är viktigt då en rekryteringsprocess kan vara väldigt kostsamt och påfrestande. HR ska här fungera som stöd och en vägledande hand inom organisationen för att hitta de bäst lämpade kandidaterna för rollen. Arbetet slutar dock inte vid påskriften för den nyanställde. Hen ska i sin tur introducers till sin nya organisation och roll med delar som inkluderar introduktion, upplärning, social gemenskap samt kontinuerliga uppföljningssamtal. Att lägga tid på en väl genomförd onboarding är viktigt för att den nya medarbetaren ska komma in snabbare i verksamheten och bli en produktiv del av organisationen. Det är också viktigt att ge ett bra första intryck för att bekräfta att den nya medarbetaren har gjort ett bra val av arbetsgivare.
Utveckling av personalen
Att utveckla sin viktigaste resurs - personalen borde vara en självklarhet för alla organisationer både ur ett personligt och organisatoriskt perspektiv. Det är viktigt att personalen känner att de kan utvecklas på sin arbetsplats och växa. Vid tillfällen där utvecklingen stagnerar finns det risk att personalen istället söker sig vidare efter andra utmaningar. Ur organisationen perspektiv är det oerhört positivt med en personal som utvecklas och blir bättre på sina yrken. Tyvärr är det många företag som nöjer sig med att vara positivt inställda vid initiativ från medarbetaren. Det vill säga något aktivt arbete eller strategi för att kontinuerligt utveckla personalen finns inte om det inte kommer direkt från en medarbetare och det räcker tyvärr sällan. För att skapa en proaktiv personalutveckling behövs processer och strategier som har sitt fäste hos HR-avdelningen. Via en strategi för att kompetensutveckla och stödja chefer kan HR skapa en kultur som aktivt kompetensutvecklar sin personal. Viktiga HR-frågor som personalutveckling bör absolut prioriteras.
Lagar, regler och arbetsmiljö
Lagar och regler finns för att skydda medarbetarna och här är arbetsmiljöverkets lagar och regler viktiga. Det är varje arbetsgivares skyldighet att upprätthålla en god arbetsmiljö för sin personal. Vad som gäller kan vara en snårig djungel av lagar och regler. Att kräva att alla på ett företag har koll på vad som gäller är inte hållbart, istället får HR ofta den uppgiften och ser till så arbetsmiljöverket och andra lagar och regler följs. Det här kan ses som viktiga HR-frågor som inte får glömmas bort. Att upprätthålla en god arbetsmiljö är idag en hygienfaktor för företag och krävs för att kunna erbjuda en attraktiv arbetsplats med frisk, glad och kompetent personal som följd.
Personaladministration
Ny teknik och nya system har gjort det betydligt lättare för HR att administrera personalen. Tidrapporteringar, sjukanmälningar, semestrar, dokumentation och personalregister är all exempel på HR-funktioner som har blivit lättare och bättre med den digitala utvecklingen. Men faktum kvarstår att det fortfarande ska göras, någon måste fortfarande ratta alla system och se till att de används som de ska. Här är personalhandboken ett viktig verktyg för HR, hjälpsystemen ska fungera med personalhandboken och göra det lättare att den efterföljs.
Engagera och motivera personalen - Viktiga HR-frågor!
Det här är givetvis inget som enbart faller på HRs bord, det är många faktorer som spelar in för att kunna öka engagemanget på arbetsplatsen. Oavsett hör det absolut till viktiga HR-frågor. HR har dock ofta en viktig funktion för att sätt upp rätt processer så detta genomförs på bästa sätt. Någon måste ta ansvaret att driva arbetet mot ökat engagemang vilket ofta hamnar hos HR. Det kan vara en överväldigande uppgift om man inte vet vart man ska börja, som tur är finns det bra systemstöd som hjälper till med att skapa engagemang på arbetsplatsen. Ett exempel är vårt verktyg Workly som är framtaget för att kontinuerligt öka engagemanget på arbetsplatsen. Läs mer om Workly här.
Vill du se mer? Kontakta oss för en demo
Mer information
Workly och Villa Lidköping BK går samman i ett partnerskap
Upptäck samarbetet mellan Villa Lidköping BK och Workly! Med smarta pulsmätningar och AI-drivna handlingsplaner stärker vi både laget och organisationen.
Workly teamar upp med Sandvikens IF
Upptäck hur Workly och Sandvikens IF samarbetar för att förbättra arbetsmiljön med innovativa puls- och medarbetarundersökningar, samt följer OSA-krav för en trygg och hållbar arbetsplats.
SAIK Bandy och Workly ingår partnerskap
Workly, är stolta över att meddela sitt nya partnerskap med SAIK Bandy. Samarbetet syftar till att stärka båda parter.