Motivera medarbetare effektivt
Vad innebär motiverade medarbetare?
Vad är egentligen motivation?
Så klart finns det flera definitioner på detta, men en vanlig beskrivning är: önskan att nå ett uppsatt mål. Hur motiverad en person är beror på hur stark viljan är för att nå målet, det vill säga hur mycket tid, energi och kunskap personen är villig att investera för att uppnå önskat resultat.
Motivation kan delas upp i två huvudsakliga typer, inre respektive yttre motivation. Den yttre motivationen är inte något som kommer inifrån individen utan då är det en yttre belöning som styr. Det kan vara en karriärmöjlighet eller bonus som exempel. Det som styr är alltså inte något som känns extra roligt eller meningsfullt för utföraren. Ser man till den inre motivationen är det i stället fallet.
När man talar om att motivera sina anställda är det den inre drivkraften vi är ute efter i första hand. Den yttre motivationen kan också vara framgångsrik men främst kortsiktigt. Långsiktigt är det sällan hållbart och den inre drivkraften blir viktigare. Det är också mer givande för individen och välbefinnandet blir större.
När motivationen kommer från de inre drivkrafterna ökas även produktiviteten och effektiviteten. Med andra ord finns det fler positiva aspekter att öka den inre motivationen, jämte den yttre, men det kan i sin tur vara en utmaning.
Motivationsfaktorer på arbetsplatsen
- Autonomi
- Kompetens
- Samhörighet
Vad motiverar på arbetsplatsen?
Samla in feedback
Sätt mål tillsammans
Muta inte personalen
I det här fallet syftar muta på belöningar för att motivera personalen i form av lön, bonusar, tävlingar och liknande. Det kan absolut fungera kortsiktig, men långsiktigt tenderar motivationsnivån att gå ner igen efter en tid. Den enkla anledningen är att inre motivation inte kan tvingas fram eller kan köpas. Forskning inom ämnet tyder på att människor inte trivs mer med sitt jobb bara för att de får mer lön, vilket studien från Tim Judge visar. Där kom han fram till att sambandet mellan lön och arbetsglädje är mycket svagt med en överlappning på mindre än 2%. Även Gallups forskning hittade liknande resultat där högre lönenivåer inte gav någon indikation på högre engagemang. Självklart behöver vi få lön för mödan, men när vår basala lönenivå är nådd visar forskning att motivation inte kan köpas. Fokusera i stället på att bygga en företagskultur där personal och medarbetare kan utvecklas genom att hitta och förstärka sin inre motivation. Här har ledare inom företaget ett stort ansvar att hjälpa sin personal hitta rätt. Motivation kan inte köpas, men den kan förstärkas.
Socialt stöd är viktigt
Hur Workly bidrar till ökad motivation på arbetsplatsen
Att skapa en arbetsplats där motivation frodas kan vara en utmaning. Det här har vi på Workly givetvis tänkt på och har i våra verktyg byggt enkla funktioner för att stärka motivationen hos medarbetarna.
En viktig aspekt för att driva motivation är att medarbetarna får vara delaktiga i beslut och framföra sina åsikter. Workly samlar dels in feedback från alla medarbetare genom några enkla frågor och låter medarbetarna själva i sin tur välja vad de tycker är viktigt att förbättra och utveckla.
Se hur Workly kan hjälpa din organisation
Workly och Villa Lidköping BK går samman i ett partnerskap
Upptäck samarbetet mellan Villa Lidköping BK och Workly! Med smarta pulsmätningar och AI-drivna handlingsplaner stärker vi både laget och organisationen.
Workly teamar upp med Sandvikens IF
Upptäck hur Workly och Sandvikens IF samarbetar för att förbättra arbetsmiljön med innovativa puls- och medarbetarundersökningar, samt följer OSA-krav för en trygg och hållbar arbetsplats.
SAIK Bandy och Workly ingår partnerskap
Workly, är stolta över att meddela sitt nya partnerskap med SAIK Bandy. Samarbetet syftar till att stärka båda parter.