Medarbetarenkät och enkätundersökning på ett smart sätt
Medarbetarenkäter och enkätundersökning är inte ett nytt begrepp. Några av oss kanske till och med har svarat på analoga undersökningar – på papper! Att bara kunna svara på en medarbetarenkät digitalt har gjort det enklare för HR-avdelningar. Vi på Workly tycker det här är bra, men inte tillräckligt. Vi vill med modern teknik bygga nästa generations smarta enkätundersökningar.
Varför är enkätundersökningar viktiga?
Innan vi börjar göra egna enkätundersökningar måste vi förstå vad en enkätundersökning är och varför de är viktiga. Kort förklarat är en enkätundersökning ett verktyg för att samla in svar på en uppsättning av frågor. Den gemensamma nämnaren för en enkätundersökning är att samma frågor ställs till ett antal personer, exempelvis till personalen. Utformningen och vilka frågor som ställs kan vara helt olika.
Det kan vara så enkelt som hur många vänner som kommer till en middagsbjudning eller vad dina medarbetare tycker om arbetsplatsen. Syftet med en enkätundersökning är att samla in feedback som avsändaren kan agera på. Enkätundersökningar är ett verktyg för att samla in fakta om människors åsikter och beteenden. Det insamlade resultatet kan i sin tur användas för att fatta viktiga beslut.
En av de största styrkorna av enkätmetodiken är att svara på frågan ”varför”, vi kan samla in mängder av data automatiskt i vår digitala värld men vi kan sällan svara på frågan ”varför” via digitala mätpunkter. Enkätundersökningar ger oss istället möjligheten att få svar på just detta via explicita data, det vill säga insikter som inhämtas direkt från personen. På så sätt kan enkäter mer pålitligt ge svar på motivationen bakom olika handlingar.
Den här metodiken är perfekt för att samla in synpunkter från medarbetare. Dock finns det stora skillnader i hur enkätundersökningarna är byggda och vilket resultat de ger. Att bara ställa frågan ”vad tycker du om arbetsplatsen” räcker tyvärr inte i dag.
Vad är en smart medarbetarenkät?
Olika exempel på enkätundersökning
Medarbetarundersökning
Pulsundersökning
Har blivit mer populära för deras enkelhet och snabba svar. Pulsundersökningar har blivit den naturliga efterträdaren till de traditionella medarbetarundersökningarna. De skickas ut oftare med kortare intervaller och färre antal frågor för att få kontinuerlig feedback från din medarbetarna. En av de stora fördelarna med pulsfrågor är att det går att hitta problem tidigt, vilket möjliggör åtgärda för att hantera problemet i tid.
Mätningarna kallas för pulsundersökningar då man ”tar pulsen” på hur organisationen mår just här och nu.
Onboardingenkät
Exitundersökningar
eNPS
eNPS (Employee Net Promoter Score) är en kort undersökning på en fråga som enkelt förklarat mäter lojaliteten hos medarbetarna. Frågan som ställs är ” Hur troligt är det att du skulle rekommendera din arbetsgivare till en vän eller bekant?” där svaret graderas på en skala från 0 till 10.
En fördel med Employee Net Promoter Score är att det är ett enkelt och snabbt sätt att mäta hur lojala och engagerade personalen är på företaget samtidigt som det går att benchmarka mot andra företag. Men kom ihåg att varje organisation har sina unika förutsättningar. eNPS frågor kan med fördel användas som komplement i andra undersökningar och kan exempelvis vara en del av en medarbetarundersökning eller pulsundersökning. Om du vill veta mer om eNPS rekommenderar vi att läs mer här.
Medarbetarenkät – hur du ställer rätt frågor
Här är våra fem tips för att skriva egna medarbetarfrågor.
Undvik för många fritextfrågor
Fritextfrågor bör fungera som komplement till enkäten då dessa tar mer eftertanke at svara på vilket resulterar mer tid i enkäten och att fler svarare ger upp och avslutar enkäten. Lägg fritextfrågorna i slutet av enkäten, på det sättet kan du samla in svar på de föregående frågorna även om respondenten lämnar.
Undvik åsikter i frågan
Om frågan innehåller åsikter eller är ledande kan svaren som ges påverkas och du får in andra svar än vad respondenten egentligen tyckte. Som exempel, frågan ” Hur fantastisk tycker du att vår kundtjänst är?” Kan uppfattats som ledande och kan ge felaktiga svar. Försök istället hålla frågan så objektiv du kan.
Använd objektiva svarsalternativ
Ungefär av samma anledning som punkt 2 bör du använda väl avvägda svarsalternativ för att inte påverka den som svarar. Om du till exempel endast använder positiva alternativ kommer en person som är mer negativt inställd inte hitta något alternativ som passar och undersökningen kommer kännas mindre trovärdig. Resultatet kommer också att bli snedvriden och inte återspegla de verkliga åsikterna. Skriv svarsalternativet med så objektiv ton som möjligt i stället.
Fråga inte flera saker i samma fråga
Undvik att skriva förvirrande eller otydliga frågor, risken är hög att du får in svar som inte stämmer överens med verkligheten. En vanlig orsak till frågor som skapar förvirring är när en fråga har två frågor i sig. Exempel, ”Vad tycker du om vår kundservice och supportavdelning?” Här ber vi respondenten att svara på två saker som kan ha olika svar. I detta fall är det bättre att dela upp frågan i två enskilda. Försök ställa frågan så tydligt och enkelt som möjlighet.
Fråga inte samma sak
Undvik att ställa frågor som påminner om varandra, den som svarar kommer uppfatta det som frustrerande. Om du ändå har flera frågor och svarsalternativ som är relativt lika – försök sprida ut frågorna i undersökningen så de inte är direkt efter varandra. Det finns en chans att den om svarar lämnar enkäten eller anger samma svar igen i frustration utan att reflektera över frågan.
Se hur Workly kan hjälpa din organisation
Mer information
SAIK Bandy och Workly ingår partnerskap
Workly, är stolta över att meddela sitt nya partnerskap med SAIK Bandy. Samarbetet syftar till att stärka båda parter.
SAM och OSA – hur hänger de ihop?
Utforska sambandet mellan Systematiskt Arbetsmiljöarbete (SAM) och Organisatorisk och Social Arbetsmiljö (OSA) på Workly Group.
Guide: Vad är OSA – Organisatorisk och social arbetsmiljö?
Utforska vår guide om Organisatorisk och Social Arbetsmiljö (OSA) och förstå dess betydelse för din arbetsplats.